MK SR podporí udržateľnosť kľúčových aktivít EHMK Košice 2013

02.10.2013 Košice

Košice 2. októbra (TASR) - Ministerstvo kultúry SR bude v rámci dotačného systému na roky 2014 – 2015 dbať na podporu udržateľnosti kľúčových kultúrnych aktivít projektu Košice - Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013. Rozhodla o tom dnes vláda na výjazdovom zasadaní v Košiciach.

"Pre košický región je dôležité, aby sa udržal a pokračoval odkaz projektu EHMK, ktorého implementáciou boli naštartované rozvojové procesy, a ktoré pri zabezpečení udržateľnosti pozitívne ovplyvnia rozvoj mesta Košíc, regiónu i Slovenska. Veľmi dobré medzinárodné renomé, ktoré si projekt získava, bude potrebné v najbližších rokoch potvrdiť," uvádza sa vo vládnom materiáli o projekte EHMK. Rezort kultúry pripomína, že udržateľnosť naštartovaných procesov je možná len viaczdrojovým financovaním zahrňujúcim okrem privátnych aj verejné zdroje a to lokálne, národné a nadnárodné.

Košice získali prestížny titul EHMK na základe projektu Interface 2013 pred piatimi rokmi. Z pohľadu mesta i Slovenska to bol prvý projekt, ktorý mal charakter ucelenej mestskej, ba až regionálnej kultúrnej stratégie. Základným cieľom projektu bola transformácia mesta z "postindustriálneho" na kreatívne a univerzitné mesto.

"Aktuálne po takmer päťročnej implementácii sa mesto a región nachádzajú na úplne inej báze a sú schopné čeliť novým výzvam. Projektový tím Interface 2013 bol iniciátorom nových strategických vízií, ktoré by mali nadviazať na transformačný proces a nastoliť nové výzvy a strategické ciele," konštatuje vládny materiál. V spolupráci s kľúčovými hráčmi regiónu, akými sú mesto Košice, Košický samosprávny kraj (KSK), univerzity, IT sektor a Koalícia 2013+, bola vypracovaná dlhodobá stratégia pre kreatívny priemysel do roku 2020 (tzv. Masterplan). Košický magistrát plánuje predložiť na decembrové mestské zastupiteľstvo Stratégiu rozvoja kultúry pre roky 2014 – 2018.
 

Vyberte región